Concept

- The Victorian House CAFE KLENZE -

- Concept -

OLD PINAKOTHEK

PRESS INFORMATION

OPTIMIZATION OF THE EXHIBITION SPACES AND SERVICE AREAS ON THE GROUND FLOOR OF THE OLD PINAKOTHEK

With the large number of visitors in the first days of the new year, the recently completed optimization of the exhibition rooms and service areas on the ground floor of the Alte Pinakothek has successfully passed its test.

Since the opening of the exhibition “Florence and its Painters” on October 17, 2018, the Alte Pinakothek has been welcoming its visitors in a contemporary way: the spacious foyer has been renovated in line with monuments and the furniture and locker area have been refurbished. With a lounge in front of the shop and the newly designed “Café Klenze”, there are places to stay and relax. An art education room was also set up for the first time. The exhibition rooms have been reorganized and partly technically revised, so that a significantly enlarged, functionally flexible special exhibition area is now accessible without barriers in the west of the building. The tour of the permanent exhibition in the "lower gallery" now begins in the east in the so-called Brueghel cabinets and leads to old German painting in the halls at the Klenze portal.

The redesign planned by Sunder-Plassmann Architects (Kappeln / Berlin), which could be carried out within one year of ongoing operation, improves the possible uses and above all the functions of the ground floor rooms that serve the visitor service. In addition, the measure, particularly in the large entrance hall and also in the café, led to the conservation and modernization of the careful reconstruction of the old art gallery by Hans Döllgast after the Second World War. Döllgast's handwriting could be brought out more strongly, among other things, by a lighting concept developed by Peter Andres Lichtplanung (Hamburg) and new furniture. Luminaires specially designed for the foyer - without appearing themselves - highlight the high hall with its slender walls and bright Jura limestone floor and, last but not least, the walking visitors. The central bar, which is made of smoked oak, contains all the functions for the cash register, information and the output of the audio guides. Four large seating islands offer numerous visitors space to rest and linger. A guidance system renewed throughout the building, the typographical design of which is based on a design by Hans Döllgast, facilitates orientation in addition to the new lighting with restrained elegance.

 

PRESS INFORMATION

A material triad of natural oak, brass and soft leather determines the updated appearance of the café. The light, very clearly shaped furniture, armchairs and square tables, as well as the sofa benches placed in the wall and window niches, naturally fit into the architectural structure of the room and underline its clear width. The art education room in front of the Brueghel cabinets is dominated by a massive table made of smoked oak and associated cubic stools, which offer a larger group space for discussion and design. In the access area to the "lower gallery" there is also the newly furnished student or group cloakroom, which in addition to large drawer lockers also offers other lockers that can hold hand luggage.

The castling of the temporary exhibition area with the permanent exhibition area from east to west facilitates the tours and assigns appropriate areas to special exhibitions in terms of size, flexibility and functionality, which have been equipped with an optimized wall structure, new lighting system and expanded security technology.

The implementation of the measures is also thanks to the special commitment of friends and sponsors of the art galleries. The redesign of the exhibition halls was made possible by the following sponsors: Dr. Helmut Röschinger Foundation, Elisabeth and Stanislaus zu Sayn-Wittgenstein, Fritz Schäfer, Herbert Schuchardt Foundation, BMW Group. The historic renovation of the foyer was supported by the Wüstenrot Foundation and the Mooseder Foundation. The Beisheim Foundation owes the establishment of the school cloakroom and the art education room.

PRESS OFFICE OF THE PINAKOTHEKEN

THE VICTORIAN HOUSE®
CAFE KLENZE IN THE OLD PINAKOTHEK

The Alte Pinakothek in today's museum area of ​​the Bavarian capital is one of the most important picture galleries in the world. King Ludwig I, a renowned art lover and connoisseur, wanted to make his collected treasures accessible to the public with works from the Middle Ages to the middle of the 18th century. In 1836, the largest and thus pioneering museum building of its time was opened.

Leo von Klenze was the architect and hence the namesake of one of the most beautiful museum cafes in Germany, the Cafe Klenze, another member of the "Victorian House Family". When you enter the beautifully landscaped park through the so-called Klenze Portal, a wide marble staircase goes up to the cafe on the left. The first glance is at a long bar and a display case wonderfully filled with English cakes, the typical English scones at the very front. On the blackboards, soups, salads, a small, fine selection of hot dishes, sandwiches and the changing business menu, which is freshly prepared every day, are announced. The Cafe Klenze has a large selection of breakfast options, a reservation is recommended at the weekend, because breakfast in the museum with enjoyment and culture is absolutely hip in the Munich scene. A large selection of coffee specialties, 80 different types of leaf tea, soft drinks and much more complete the picture.

The elongated and high room of the actual cafe is furnished in a modern style. A lot of light flows through the large arched windows onto the bright tables, onto the leather-covered benches and chairs. A truly festive space to linger after a museum tour as if you were a guest of Ludwig I.

Since its opening in new splendor in December 2005, Cafe Klenze has been one of the most exclusive party locations in Munich (private celebrations, company anniversaries, sophisticated presentations, customer events, etc.). Dinnner seated with up to 100 people on long, festively covered tables guarantee an incomparable experience. Standing receptions with up to 400 people are possible.

Our employees are equipped by

www.hackett.com